Uudised

GALERII: Selgusid Eesti parimad minifirmad

19 April 2024

Selle aasta Eesti parimaks minifirmaks valiti SEB innovatsioonikeskuses oimunud finaalis minifirma Juhe Koos Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi 8. klassist, kes pakub täislahendust juhtmete korrastamiseks. Neil on valikus 3D prinditud juhtmerullid, juhtmepaelad ja juhtmekaitsed. Minifirmale Juhe Koos tõi võidu tugev idee ja suurepärane teostus, aga ka väga hea müügitegevus ning oma toote tundmine.

Kokku tegutses sel õppeaastal 75 minifirmat 39 koolis üle Eesti ning finaali valiti neist 11. 

Minifirmade finaalis esitles iga osalev ettevõte oma äriideed ning tutvustas oma ärimudelit žüriile ja publikule. Žürii hindas iga minifirma esitlust ning ärimudelit, võttes arvesse innovatsiooni, turupotentsiaali ja jätkusuutlikkust. Teise osana toimus SEB pangakontoris finalistide toodete stendivoor, kus ettevõtete tooteid said osta kõik huvilised. 

„SEB on uhke, et saab toetada noori ettevõtjaid ja juhendajaid nende algatustes ning jätkab kindlasti Eesti ettevõtluskeskkonna arendamist. Minifirmade finaalüritus meie pangas oli vaid üks näide ettevõtlikkusest ning me oleme põnevil nägemaks, milliseid edusamme teevad noored ettevõtjad tulevikus,“ kommenteeris SEB ärisegmendi juht Maarja-Maria Aljas. 

2024. Eesti parimaks minifirmaks valiti Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi 8. klassi õpilastest koosnev minifirma Juhe Koos, keda juhendas läbi kogu õppeaasta Marko Krusberg.

Teise koha pälvis minifirma Glorp Kindluse koolist, kes pakkus taaskasutatud puidust lõikelaudasid kenas komplektis juustu ja juustunoaga, juhendaja Kaire Kivi.

Kolmanda koha võitis Lümanda Põhikooli minifirma LYM Wood, kes on toonud turule kasevineerist laserlõigatud jõuluehted ning puidust kõrvarõngad, juhendaja Anni Roost. 

Junior Achievement Eesti tegevjuht Kersti Loor ütles, et minifirmade tase on väga kõrge ja ettevõtjad teenivad juba arvestatavaid kasumeid. Peamine eesmärk on aga panna noored ettevõtlusest aru saama, mis aga ei tähenda automaatselt ettevõtjaks hakkamist, vaid ettevõtliku mõtteviisi arendamist. Ettevõtlikud inimesed on tulevikus head panustajad igas valdkonnas.“

Rahva lemmik minifirma tiitli ja SEIK Kirjastuse eripreemia pälvis MF Malk Tallinna Lilleküla Gümnaasiumist, kes toodab kollageeniga india pähkleid šokolaadis. Rahva lemmik selgus sotsiaalmeedia hääletuse tulemusena ning MF Malk kogus üle 600 hääle. Minifirmat juhendas Marko Krusberg.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse eripreemia kohaliku tooraine kasutamise eest võitis Lümanda Põhikooli minifirma MF Kadakom, kes valmistab kohalikest ja kodustest siirupitest käsitöölimonaade. Noorte juhendaja on Anni Roost.

Think Human Foundationi planeedisõbraliku minifirma eripreemia pälvis Tõrva Gümnaasiumi MF Mängutaru, kes toodab valdavalt taaskasutatud materjalidest käsitööna lauamängu, mis sobib ideaalselt koolivahetundidel aja veetmiseks. Noori juhendab Triin Surri.

EBSi tiimitöö eripreemia võitis MF Glorp Kindluse koolist, kes paistis silma väga ühtse meeskonnaga. Noorte juhendaja on Kaire Kivi.

Büroomaailma müügipreemia võitis Tallinna Õisme Vene Lütseumi minifirma Heroes of Tomorrow. Noored teevad poes müümata jäänud T-särkidest ja pusadest põneva isikupärase disaini ja stiiliga riideid. Noorte juhendaja on Anneli Ilomets-Veevo.

Hüppelaua eripreemia ja võimaluse osaleda tehnoloogiateemalises suvekoolis Hüppelaud võitis MF Juhe Koos Tallinna Lilleküla Gümnaasiumist. Juhendaja on Marko Krusberg.

Minifirmade võistlus žüriisse kuulusid: 

Kristi Kartus – SEB ärisegmendi müügijuht

Made Katsevic – EBSi turunduse projektijuht

Annabel Esperk – Concentrix + Webhelp büroojuht

Kaur Vali – SEB tarkvaraarendaja, õpilasfirma vilistlane

Juhan Kokla – Wolt Eesti klienditoe juht, õpilasfirma vilistlane

Esikolmikule pani auhinnad välja SEB pank. Lisaks võitis parim minifirma õppereisi Rootsi, kus nad saavad külastada Rootsi Õpilasfirmade suursündmust – võistlust ja messi. Kõikide võistlejate kingikotti poetas head-paremat Jungent.

GALERII. Fotograaf: Mailis Vahenurm

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-