Uudised

JA Ukrainlaste toetamise projekt jõuab lõpusirgele

05 December 2023

Selle aasta lõpuga jõuab lõpule UNICEFi rahastatud UPLIFT Youth projekt, mille raames pakkus JA Eesti ettevõtlusõpet Eestisse jõudnud Ukraina sõjapõgenikele. Ettevõtlusõppega soovisime anda Eestis elavatele Ukraina koolinoortele vajalikud teadmised ja vahendid võõras ühiskonnas toimetulekuks ning valikuvabaduse teha täiskasvanuna enda huvidele ja kirele vastavat tööd.

Veidi rohkem kui aasta jooksul oleme korraldanud 38 ettevõtlusteemalist „Võta ise ette“ töötuba 1018 Ukraina õpilasele. Töötubade eesmärgiks oli pakkuda noortele võimalust omandada baasteadmised ettevõtlusest, teha tutvust ettevõtjale vajalike oskustega ning teha rühmades läbi ettevõtte loomine, alustades äriidee välja töötamisest kuni prototüübi esitluseni.

Eelmise ja käimasoleva õppeaasta jooksul on JA Eesti majandus- ja ettevõtlusõppe programme koolides läbinud 355 Ukrainast pärit õpilast 3.-12. klassist. Enim õppijaid on spetsiaalselt ukrainlastele loodud kahes Tallinna koolis ja Rakvere Vabaduse koolis, kuid ettevõtlusõppe programme läbivad Ukrainast pärit õpilased ka muudes koolides, kus JA programmid on laialdaselt kasutuses nagu näiteks Vändra Gümnaasium, Võru Kesklinna Kool, Pelgulinna Gümnaasium ning Põltsamaa Ühisgümnaasium. Enim Ukrainast pärit õppijaid läbis JA Eesti 7 sammu programme II põhikooli astmes, õppides enda kodukoha toimimise kohta, uurides enda linna ja maakonna ettevõtteid ning riigi rolli majanduses.

Samuti lõid õpilased enda mini-minifirmasid ning panid juunikuus enda müügioskused proovile vanalinnapäevade laadal pakkudes näiteks Ukraina sümboolikaga käsitööd, küpsetisi ja erinevaid maiustusi. Vanalinnapäevade laadal osalenud Ukraina noorte tagasiside õppele oli positiivne. Päris võõras kohas ja võõrastele inimestele toote pakkumine nõudis noortelt parajat eneseületust ja nad said väga hea müügikogemuse. Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi Räägu koolis tegid mini-minifirmasid kõik 6. klasside õpilased nii eelmisel kui ka sel õppeaastal. Juhendajate sõnul on rõõm vaadata noorte tegutsemislusti ning arengut protsessi käigus. Lapsed valmistasid õhinaga nii tooteid kui ka reklaamplakateid ning olid agarad müüjad.

Novembris osales ligi 100 gümnasisti ka töövarjupäeval, mille raames tutvuti Eesti ettevõtete ja siinsete töötamise võimalustega. Ukraina noored oli töövarjuks erinevatel ametikohtadel jälgides tegevjuhtide, saatejuhtide, IT-spetsialistide jpt ametite tööd. Töövarje võtsid vastu erinevad tehnoloogiaettevõtted nagu Wise, Stoneridge Electronics, Jobbatical, pangandust tutvustas noortele Nordea, kaubandust Tallinna Kaubamaja ja Eesti Punase Risti Taaskasutuskauplus ning ehitust Mapri ja Nordecon. Paaril õpilasel õnnestus jälgida tööd lennundusettevõttes Magnetic MRO või vaadata Ringvaate otsesaate tegemist.

Õpe oli üks osa üle-euroopalisest Ukraina noortele suunatud majandus- ja ettevõtlushariduse projektist UPLIFT Youth, mida rahastab heategevusorganisatsioon Unicef. Projekt toimus lisaks Eestile veel kümnes Euroopa riigis: Lätis, Leedus, Poolas, Ungaris, Moldovas, Bulgaarias, Rumeenias, Serbias, Slovakkias ja Tšehhis.

#UPLIFTYouth

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-