Uudised

VIDEO: Registreerisime äsja läbi aegade 6000. Õpilasfirma®

23 November 2023

Junior Achievement Eestil on suurim rõõm teatada, et eile õhtul registreerisime Õpilasfirmade® registris järjekorras 6 000. Õpilasfirma. Täpselt nii palju on 32 aasta jooksul Eestis Õpilasfirmasid kokku loodud.

Ümmarguse järjekorranumbriga Õpilasfirma TuMu-Turumutikas tegutseb Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumis ning toodab personaliseeritud disainiga käekotte, mis on käsitsi õmmeldud ning millele on käsitsi maalitud kliendi soov.

Eesti läbi aegade esimene ametlik Õpilasfirma loodi juba aastal 1992 Väike-Õismäe Keskkoolis ja see tegeles kohviku pidamisega. «Esimesed Õpilasfirmad järgisid teistsugust programmi, kui meil praegu on. Toona kestis firma tegemine paar kuud ning seda tehti terve klassiga,» selgitas Loor. Nüüdse programmi järgi on Õpilasfirma kestus vähemalt üks õppeaasta ning firmas liikmeid tavaliselt kolm kuni viis.

Sel õppeaastal on jõudnud oma tegevuse ära registreerida 340 Õpilasfirmat ent lähikuudel on neid veel lisandumas. Prognoositav Õpilasfirmade koguarv on 2023/24 perioodiks 500. Eesti Õpilasfirmadest on aegade jooksul välja kasvanud mitmeid tuntud päris ettevõtteid (näiteks teadusteatrit tegev Kolm Põrsakest, kes võitis Õpilasfirmana aastal 2013 Londonis Euroopa Õpilasfirmade võistlusel I koha või valemivihikuid tootev Realiser OÜ, mis sai alguse 2004 aastal tegutsenud õpilasfirmast 4Poega).

Keskmiselt teenib üks õpilasfirma kasumit umbes 400 eurot, kuid edukamatel küündib summa tuhandete eurodeni. Üle 25 000-eurose käibega firmad tuleb registreerida juba päris ettevõttena ning seda on nii mõnedki õpilasfirmad teinud.

Vaata meeleolukat videot parimatest Õpilasfirmadest SIIT.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-