Uudised

GEN-E: 40 Euroopa riigi Õpilasfirmad on võistluseks valmis

05 July 2023

Euroopa Õpilasfirmade võistluse esimesed voorud on juba seljatatud interneti vahendusel. 11.-14. juulil kogunevad 40 Euroopa parimat Õpilasfirmat ning 20 parimat üliõpilasfirmat Istanbulis JA Euroopa ning JA Türgi korraldatud Euroopa Ettevõtlusfestivalil, et välja selgitada selle aasta parimad noored ettevõtjad ja Õpilasfirmad.

Õpilasfirmad ning üliõpilaste loodud start-up'id on oma tegevusaruanded esitanud. Samuti on minevikku jäänud ka online-vestlused žüriiga, kus uuriti noortelt ettevõtjatelt firmaga seotud peensuste ja proovikivide kohta. Uuel nädalal ootab 40 Õpilasfirmat ja 20 start-up'i ees esinemine laval laiemale publikule ning stendivoor. Loomulikult järgneb sellele ka suurejooneline auhindade tseremoonia, kus kroonitakse parimad.

Eestit esindab sel aastal sprei-kamoflaažvärve tootev Võru Gümnaasiumi Õpilasfirma MilSpray. Eesti noormeestele pakuvad aga konkurentsi veel 39 väga tublide saavutustega Õpilasfirmat. Selle aasta võistluse korraldaja riik Türgi on välja tulnud Õpilasfirmaga MUN, mis toodab banaanikoortest jahu, et vähendada toidu raiskamist ja sellega kaasnevaid jäätmeid. Toidujäätmete vähendamise on südameasjaks võtnud ka Prantsusmaa, keda esindav Õpilasfirma Les P'tits Palets on turule tulnud küpsistega, mis on valmistatud 80% ulatuses saiapurust traditsioonilise jahu asemel. 

Ukrainat esindav Õpilasfirma Warm Up Ukraine sõidab Istanbuli kohale militaarotstarbeliste küttekolletega - lihtsamalt öeldes valmistavad noored sõdurite tarbeks erinevaid ahjusid, mida kasutada külmal või niiskel ajal metsas ööbides. Gruusiast pärit Õpilasfirma Halove on oma tootega abiks viipekeelt kõnelevatele inimestele, sest nende tehnoloogiliselt keerukas kinnas võimaldab viipekeelt tõlkida sõnadesse.

Eesti naaberriik Läti on võistlusel "Euroopa parim Õpilasfirma 2023" esindatud Õpilasfirmaga Soilnetic, mis toodab spetsiaalseid andureid taimekasvatajate jaoks. Andurid mõõdavad temperatuuri, õhu ja mulla niiskust ning annavad märku millal on vajalik taime kasta. Meie põhjanaabrid soomlased on oma teenuse suunanud eakatele. ÕF Vapu pakub Soome hooldekodudele teenuse raames erinevaid põnevaid tegevusi ja mänge, mida tulevad ise koha peale läbi viima.

Kes võistlevad veel parima tiitli nimel?

Nimekirja kõigist finalistidest leiad SIIT

Finalistidega on võimalik lähemalt tutvuda GEN-E ametlikul veebilehel liikudes "Expo" alale, kus on virtuaalne stend igal finalistil. Finalisti virtuaalstendist leiad neid tutvustava video, tegevusaruande, sotsiaalmeedia lingid ja palju muud huvitavat. Lisaks on iga riigi juures esindatud veel mõned konkreetse riigi Õpilasfirmad, kes ei kandideeri parima tiitlile, vaid võistlevad online-auhindade ja rahva lemmiku tiitli nimel.

Millisest Õpilasfirmast saab 2023. aasta Euroopa parim Õpilasfirma, see selgub 13. juuli õhtul algusega kell 18:00. Parimate tunnustamine jääb vahetult enne südaööd. Pidulikust sündmusest toimub ka otseülekanne JA Euroopa Facebook'is, GEN-E veebilehel ning loomulikult jagab võistluse ülekannet oma lehel ka Junior Achievement Eesti.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-