Uudised

Homme selgub Eesti parim minifirma

19 April 2023

Eesti ettevõtlusõppe eestvedaja Junior Achievement tunnustab juba üheksandat aastat Eesti parimaid minifirmasid ehk 7.-9. klasside õpilaste loodud esimesi ettevõtteid. Tänavu on tiitlipüüdjaid kaksteist ning võitja selgitatakse välja homme SEB Innovatsioonikeskuses toimuval finaalvõistlusel.

„Rõõm on näha, et Eesti noortes peitub niivõrd suur huvi ettevõtluse vastu ja sel aastal lahendavad õpilaste tooted ja teenused mitmeid ühiskondlikke probleeme. Näiteks pakutakse finalistide poolt eesti keele õpet Ukraina lastele, hoiuteenust lastele ning abi vaimse tervise probleemidele,“ sõnas Junior Achievement Eesti tegevjuht Kersti Loor.

Võistlusel osalemiseks on minifirmadel vaja läbida kolm etappi: esitada aruanne minifirma tegevuste ja finantstulemuste kohta, esineda publikule ja žüriile ning osaleda stendivoorus ehk laadal, kus hinnatakse minifirmade meeskonnatööd, müügioskust ja toote või teenuse kvaliteeti.

„Stendivoor annab noortele hea müügikogemuse ning paneb neid nii meeskonnatöö kui eneseväljenduse osas proovile. Samuti on see hea võimalus oma tootele või teenusele laialdasema tuntuse kogumiseks, sest stendivoorus on kõigil huvilistel võimalik õpilaste toodetega ja lahendustega lähemalt tutvuda,“ lisas Loor.

Minifirmade finaalvõistlus leiab aset SEB Panga Tallinna kontoris Tornimäel ning kõigil huvilistel on võimalik noorte ettevõtjatega näost näkku kohtuda ja minifirmade poolt pakutavaid põnevaid tooteid ning teenuseid soetada. Eesti parim minifirma 2023 võitja selgub finaalpäeva lõpus pidulikul autasustamisel, mille käigus jagatakse ka mitmeid eriauhindu. Võistluse täpse ajakavaga on võimalik tutvuda SIIN.

Eesti parimale minifirmale on auhinnaks „Inspiratsioonipäev ettevõtjaga“, mille raames nad kohtuvad kirjastuse SEIK asutaja ja juhi ning JA minifirma ja Õpilasfirma programmi vilistlase Rudlof-Gustav Hanniga. Lisaks on Tallink Hotelsi poolt välja pandud ärimeestele vääriline õhtusöök City Grill House restoranis.

Eesti parima minifirma liikmed tagavad omale pääsme ka Kood Jõhvi ettevõtluse ja tehnoloogiateemalisse suvekooli „Hüppelaud“. 

Esikolmikule paneb auhinnad välja võistluse toetaja SEB Eesti. Lisaks toetavad minifirma võistlust MTÜ Aitan Eestit, Edu ja Tegu ettevõtlusõppe programm ning JA Alumni. Eriauhinnad panevad välja Büroomaailm, UC Rent, Hüppelaud, Think Human Foundation, Ring Spaa, SEIK, Tallink Hotels ja kood Jõhvi.

2023. aasta parima minifirma tiitlit püüab 12 minifirmat:

  1. Raasiku kooli 8. klassi tüdrukute poolt loodud minifirma AbiksIkka! pakub lastehoiu teenust, väiksemate lastega kärutamist ning koertega jalutamist.
  2. Tallinna Kuristiku Gümnaasiumi õpilaste loodud minifirma Clever valmistab magusat armastavatele inimestele põnevaid maiustusi. Nende sortimendis leidub kuus erinevat küpsisevalikut ja kolm erinevat šokolaadi – nende seas on ka innovaatilised kuuseküpsised, millega saab kaunistada nii jõulupuud kui nautida erinevaid maitseelamusi.
  3. Tallinna Reaalkooli kolme õpilase poolt loodud minifirma Kott(on) valmistab reguleeritavate sangadega puuvillaseid kandekotte.
  4. Lüllemäe Põhikooli minifirma Lambine on välja tulnud puujuurtest lampide valmistamisega.
  5. Tamsalu Gümnaasiumi minifirma LOTS pakub puidust meeneid igale maitsele.
  6. Heimtali Põhikooli õpilaste loodud minifirma Puit ja Sepis valmistab puidust ja metallist tarbeesemeid.
  7. Aseri Kooli õpilaste loodud minifirma Range8 tegeleb vaimse tervise toodetega – nende seas on leitavad näiteks viirukihoidjad, süüteroosid, pulberküünlad, mullikile karbid ja trips-traps-trull mängud. Kõik need on loodud vaimse tervise tugevdamiseks.
  8. Tallinna Reaalkooli minifirma RealTervis valmistab tervisešotte.
  9. Maitsva šokolaadi leiab Turba Kooli õpilaste loodud minifirmast SOCOLA.
  10. Lümanda Põhikooli õpilaste loodud minifirma Telkur on telefonidele loonud helkuriga kaitseümbrised.
  11. Jõhvi Põhikooli õpilaste minifirma Õpiabi Fööniks pakub Ukraina lastele eesti keele õpet.
  12. Tallinna Rahumäe Põhikooli õpilaste minifirma Õunaamps toodab tervislikke ja traditsioonilise maitsega õunasnäkke.

Lisainfo: JA Eesti tegevjuht Kersti Loor, 5664 6600, kersti@ja.ee 

 

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-