Uudised

NIKITA LUGU: Boršisupp, ettevõtlusharidus ja kuuluvustunne

25 February 2023

Kellelegi ei ole võõras teadmine, et tänaseks päevaks on aktiivne sõjategevus Ukrainas kestnud juba üle aasta. Paljud ukrainlased on olnud sunnitud lahkuma oma kodumaalt ning alustama mõnes uues riigis täiesti nullist. Nii on läinud ka selle loo peategelasel Nikital.

Nikita seisab Tallinnas asuva Vabaduse väljaku keskel koos 700 noore ettevõtjaga Euroopast, kes on kõik kogunenud sinna, et tutvustada oma äriideid ja tooteid möödujatele ja võimalikele investoritele. Toimumas on võistlus „Euroopa parim Õpilasfirma 2022“.

Vabaduse väljakul intervjueerib Nikitat parasjagu ERR reporter, kellele noormees räägib säravsilmi oma Õpilasfirma lugu, kui eemalt viipab Nikitale tema firmakaaslane Alina, sest Eesti Vabariigi president Alar Karis on nende müügiboksis toimuvat tulnud uudistama.

Viis kuud varem põgenes Nikita lõuna-Ukrainast koos oma emaga ning asus õppima Kopli Ametikoolis, kus said oma kooliharidust jätkata veel mitmed Ukrainast sõja eest põgenenud noored.

Uue tähenduse leidmine läbi ettevõtlusõppe

Eestisse jõudes ei võinud toona 18-aastane noormees aimata, et ta elu on veelgi enam muutumas kui ta osales ühel tavalisel koolipäeval Õpilasfirmade programmi tutvustusüritusel.

„26. aprill 2022. Kõik algas siis! Me kuulsime koolis sellisest programmist ühelt sihtasutuselt ja meilt küsiti kas sooviksime samuti programmiga liituda. Me muidugi ei teadnud kaasõpilastega veel üksteist nii hästi, sest oli koos koolis käinud vaid ühe kuu. Umbes viiekümnest õpilasest 15 tõstsid käed. Minu mõte oli, et me oleme noored, loomingulised, visad ja oleme edukad kõiges,“ meenutab Nikita nüüd.

Kaheksa õpilast jätkas Õpilasfirmade programmi tundides käimist, mille tulemusena otsustatigi luua oma Õpilasfirma.

„Väga lühikese aja jooksul pidime me välja mõtlema mida meie firma toodab ja müüb ning valmis saama toodetega, mida müüa juba paari päeva pärast toimuvatel laatadel. Me eeldasime, et eestlased ja teised eurooplased on meeleldi nõus ostma tooteid, millel on Ukraina juures ning seetõttu mõtlesimegi, et ei ole midagi ikoonilisemat kui meie enda rahvuslikud road. Me katsetasime, maitsesime ning nädalate möödudes otsustasime jääda boršisupi valmistamise juurde. Boršš oli laatadel suur müügihitt! Müüsime seda soojana, arendasime välja valmis pakendatud toote ning panime borši purkidesse kaasaostmiseks ja hiljem valmistamiseks,“ kirjeldab Nikita kuidas sündis nende äriidee ning milliste lahenduste peale nad koos meeskonnaga tulid.

Arendati oskusi ja mõtteviisi edu saavutamiseks

Kaheksaliikmeline tiim hakkas Nikita juhtimise all kohtuma ülepäeva, et näha vaeva Õpilasfirma arendamise kallal, saada tuge ärimentoritelt ning JA Eesti juhendajatelt. Tagasivaadates imestab Nikita siiani kui suure töö nad niivõrd lühikese aja jooksul tegelikult ära tegid: „Kui Eesti õpilastel on aega kogu õppeaasta selleks, et Õpilasfirmade programm läbida, siis meil olid vaid loetud nädalad selleks. Meil puudus raha ja kogemus. Meeskonnaliikmed olid täiesti võõrad üksteisele. Me alustasime Õpilasfirma tegevust võõras riigis, mille kliendid olid meile võõrad ning kus meil puudusid igasugused kontaktid. Kõik see tundub kui väga kõrge lend, mida ette võtta. Mõnes mõttes meil vedas, et me ei mõelnud sellele varem, sest vastasel juhul oleks võinud hirm meist võitu saada. Töötades oma Õpilasfirma kallal samm sammu haaval koos suurepäraste mentoritega aitas meil kõik need takistused ületada“.

Õpilasfirmade programm, mida õpetatakse gümnasistidele ja kutsekoolide õppuritele üle maailma, on üheaastane õppeprogramm, mille käigus arendatakse äriidee kontseptsioonist reaalse tooteni. Õpilased loovad päris enda ettevõtte ning saavad omal nahal tunda kuidas ettevõte toimib ja töötab.

Lisaks sellele, et Õpilasfirma andis noortele ukrainlastele hindamatu ärikogemuse, aitas programm sõja eest põgenenud õpilastele võimaluse kohaneda oma uue eluga. „See kogemus on minu jaoks unustamatu ning aitas mind kõige raskemal ajal minu elus“, räägib Nikita. „Ma polnud varem kunagi välismaal käinud ning ühtäkki elasin ma võõras riigis. Tänu Õpilasfirmade programmile lõin uusi sõprussuhteid, kohtusin noorte eestlastega, suhtlesin kohalike klientidega. Ma sain tunda ettevõtluse maitset ning ma olen veendunud, et naasen selle juurde kui olen oma ülikooliõpingud lõpetanud,“ on Nikita oma tulevikuplaanide suhtes entusiastlik.

UNICEF toetab Junior Achievement-i programme läbi UPLIFT projekti, mis on suunatud haavatavatele noortele, kes on saabunud Ukrainast Euroopa riikidesse. UPLIFT projekti eesmärk on tagada neile noortele vajalikud teadmised, oskused ja hoiakud, et nad oma kogukonnas aktiivsed liikmed. Lisaks toetab UNICEF-i rahastatud projekt UPLIFT ka kohalike noorte arendamist ja neile võimaluste pakkumist.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-