Uudised

Täna on 26. töövarjupäev!

17 November 2022

Täna toimuvast töövarjupäevast võtab osa sadu õpilasi üle Eesti. Matemaatika ja eesti keele tundide asemel saavad koolinoored muuhulgas teada, milline näeb välja Riigikogu esimehe Jüri Ratase, laulja Ivo Linna ning iduettevõtja Karoli Hindriksi tavaline tööpäev.

Üle-eestiline töövarjupäev toimub Junior Achievement Eesti, Tuleviku Tegijad ja Eesti Töötukassa eestvedamisel juba 26. korda. Töövarjupäeva eesmärk on anda 7.-12. klassi õpilastele võimalus tutvuda erinevate ametitega ja saada kindlust tulevase eriala valikul.

Tuleviku Tegijad programmi tegevjuhi Teibi Tormi sõnul ootavad õpilased töövarjupäeva igal aastal pikisilmi, sestap toimub ka tänavune varjutamine ühe päeva asemel terve nädala. Kõige aktiivsem töövarjutamine toimub Tallinnas ja Harjumaal, samuti Tartu- ja Ida-Virumaal.    

„Tuleviku Tegijate platvormile tuli sel aastal töövarjukutseid 283, millest terve nädala peale organiseerisime kokku 210 varjutamist – seega viisime tänavusel töövarjupäeval omavahel kokku rohkem kui 400 inimest. Suurem osa õpilastest on leidnud töövarju oma kodukohas, kuid on ka neid, kes sõidavad töövarjuks teistesse linnadesse,“ ütles Torm.

Töövarjupäeva traditsioonile pani alguse Junior Achievement Eesti 1998. aasta kevadel, kui klassitäis Jakob Westholmi Gümnaasiumi õpilasi varjutas ühe päeva jooksul erinevaid riigitöötajaid. JA Eesti tegevjuhi Kersti Loori sõnul läheb õpilaste rõõmuks töövarjutavate valik igal aastal üha mitmekesisemaks.

„Kui kõige esimesel töövarjupäeval said noored tutvuda vaid riigitöötaja tavalise tööpäevaga, siis tänavu võtsid lisaks poliitikutele ja tippjuhtidele omale töövarju ka kümmekond televiisorist tuntud inimest, nende seas ajakirjanikud, moeloojad, sportlased ja muusikud,“ lisas Loor.

Avalikkusele rohkem tuntud inimesi saavad õpilased varjutada JA Alumni vilistlaste poolt ellu kutsutud „Töövarjupäeva Krooni“ programmis. Teiste seas võttis tänavu omale töövarju Riigikogu esimees Jüri Ratas, kaitseminister Hanno Pevkur, kultuuriminister Piret Hartman, Tartu linnapea Urmas Klaas, iduettevõtjad Karoli Hindriks ja Robin Saluoks, majandusteadlane Kristjan Liivamägi, saatejuhid Keili Sükijainen ja Mihkel Kärmas ja paljud teised.

Noori ootavad ees põnevad päevad. Vehkleja Katrina Lehis viib oma töövarju hommikul Piritale jooksma, eurolaulik Stefan aga telemajja „Hommik Anuga“ saate filmimisele. Kõige pikema päeva veedab oma töövarjuga koos ilmselt Ivo Linna – koos sõidetakse Saaremaalt Tallinnasse bändiproovi ja õhtul kontserdile.

Töövarjupäev: www.tulevikutegijad.ee/toovarjutamine-tegija/

Töövarjupäeva Kroon: https://www.jaalumni.ee/kroon-22.

Valiku fotosid töövarjutatavatest leiab siit.

Lisainfo: 

Kersti Loor | JA Eesti direktor | tel: 5664 6600 | e-kiri: kersti@ja.ee

Teibi Torm | Tuleviku Tegijad programmi tegevjuht | tel: 5664 2380 |e-kiri: teibi@tulevikutegijad.ee 

Maria Palk | JA Alumni |tel: 5782 4933 | e-kiri: mariajaalumni@gmail.com

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-