Uudised

OTSE: Üle 200 gümnasisti stardivad täna jätkusuutlikkusele suunatud õpilasfirmade loomise võistlusel

13 October 2022

Täna, 13. oktoobril toimub Tallinnas Coca-Cola Plazas jätkusuutlikkusele orienteeritud õpilasfirmade rahvusahelise konkursi avalöök ehk Youth Empowered ökoton. Kokku osaleb ökotonil enam kui kakssada eesti, vene ja ukraina emakeelega gümnaasiumiõpilast üle Eesti, konkursi võitjaid ootab ka stardistipendium.

„Rohemajandus, taaskasutus ja uuendatavad energiaallikad on meie ajastu võtmesõnad. Tahaksime, et noored saaksid inspiratsiooni kuidas praktikas juhtivad Eesti start-upid nendele väljakutsetele lahendusi leiavad ning julgust ise kätt proovida jätkusuutlike ideede käivitamisel ja elluviimisel,“ – kommenteeris konkursi mõtet Youth Empowered Eesti juht Darja Saar. 

„Me näeme selgelt, et gümnaasiuminoored tunnetavad kogu ühiskonna tuleviku ees seisvaid suuri väljakutseid väga hästi, tihti pareminigi kui igapäevaelu rattas tiirlevad täiskasvanud. Nii ongi täiseti loomulik areng, et õpilasfirmade igasügisesest häkatonist on tänaseks välja kasvanud ökoton, mis keskendub just jätkusuutlikkust esile tõstvatele ettevõtlusideedele“, kommenteeris aastaid õpilasfirmade liikumist vedanud Junior Achievement Eesti tegevjuht Kersti Loor.

Neljapäeval, 13. oktoobril kell 11 algav konkursi avapäev stardib Coca-Cola HBC Poola ja Balti riikide tegevjuhi Jaak Mikkeli avameelse kõnega tema läbikukkumiste ja õppetundide teemal inspireerimas noori proovima, katsetama ja kogemusi saama. Päeva jätkab Eesti jätkusuutlike start-upide esindajate paneel, kus FudLoopi asutaja Tarmo Seliste räägib toidu raiskamise vähendamise võimalustest, GreenDice'i tegevjuht Argo Alaniit tehnika ringlusest ja Single.Earth partnersuhete juht Maarika Truu, kuidas teha loodusest uus krüptoraha, mis aitab vähendada CO2 ja säilitada metsad üle maailma. Oma kogemusi jätkusuutliku äriidee arendamisest jagab ka eelmise aasta õpilasfirmade konkursi võitja, linnades jalgrattasõitu propageeriva DryCycle'i tegevjuht Rasmus Riim.

OTSEÜLEKANNE DELFIS

Ökotoni päeva juhib ettevõtja ja inspiratsioonikõneleja Harald Lepisk, keda toetavad kogenud moderaatorid.

Youth Empowered ökotonil tuult tiibadesse saanud noorte ideed jätkavad Junior Achievement programmis ning parim jätkusuutlik õpilasfirma valitakse välja ja pärjatakse rahalise auhinnaga 2023. aasta mais.

Eelmisel aastal pälvis Youth Empowered jätkusuutliku õpilasfirma tiitli jalgrattakultuuri propageeriv DryCycle, mis esindas Eestit ka Tallinnas sel suvel toimunud rahvusvahelisel õpilasfirmade võistlusel. 

Kõigil sel aastal ökotoni läbinud õpilastel on võimalik luua oma enda Õpilasfirma ning kogeda ühe õppeaasta jooksul ettevõtjaks olemise võlusid, aga ka väljakutseid. Õpilasfirma registreerimise kohta leiab rohkem informatsiooni SIIT. 

 

Lisainformatsioon: Darja Saar, Youth Empowered Eesti juht, tel 5883 7180

Ajakirjanike registreerimine: Gloria Sibold, Youth Empowered projektijuht, tel 5620 4222

 

Ökotoni kava

11:00-11:20 Coca-Cola HBC Poola ja Balti riigid tegevjuhi Jakk Mikkel tervitus osalejatele „Minu läbikukkumised ja õppetunnid“ osalejatele Eestist, Lätist, Leedust ja Poolast (inglise keeles)

11:20-12:20 Rasmus Riim, DryCycle, Tarmo Seliste, FudLoop, Argo Alaniit, GreenDice, Maarika Truu, Single.Earth inspiratsioonipaneel. 

13:00-14:30 Rühmatöö „Jätkusuutlike ideede genereerimine ja arendamine“, Harald Lepisk, Maria Palk ja Maria Heinrichsen, Junior Achievement.

14:45-15:45 Ideede esitlemine ja tagasiside

15:45-17:45 Rain Rannu mängufilmi "Ükssarvik" ühisvaatamine

Sündmuse ülekanne toimub DELFI-s.

 

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-