Uudised

Ettevõtlusõpe võib olla jätkusuutlik

15 May 2022

Maikuus kohtusid JA Eesti, JA Läti ning JA Islandi kolleegid Riias, et omavahel arutada jätkusuutlikuma ettevõtlusõppe tagamise meetodeid ja varasemaid praktikaid, mida uuel õppeaastal edasi anda kolme riigi õpetajatele ja õpilastele.

Ettevõtlusõpe annab hindamatud teadmised noortele kogu eluks, kuid ka sellel on oma jalajälg. Paljud ettevõtted on võtnud enda üheks eesmärgiks oma tegevuse ja toodete rohelisemaks muutmise. Miks mitte seda rakendada ka ettevõtlusõppest? Jätkusuutlik eluviis saab alguse kasvatusest, harjumustest ja iseenda muutmisest. Selleks, et taolised harjumused tekiksid, on hädavajalik, et õpetamise keskkond ja meetodid oleksid omaette eeskujuks noore inimese kujundamisele.

Kolme erineva riigi Junior Achievement'i organisatsioonide esindajad külastasid Läti visiidi ajal erinevaid koole ja Läti panka, et analüüsida erinevaid interaktiivseid õpetamise meetodeid ja seniseid praktikaid. JA Eesti viis omalt poolt läbi LEGO Serious Play'd tutvustava õppepäeva oma välisriikide kolleegidele. Oleme LEGO-klotse kasutanud juba mitu aastat nii põhikooli kui gümnaasiumi astme õpilaste õpetamisel ja äriideede genereerimise üritustel.

Uuel õppeaastal loodame innustada vähemalt kolme riigi õpetajaid kasutama ettevõtlusõppes uuemaid ja keskkonda säästvamaid lahendusi. Oleme isegi kasutanud ju aastaid prototüüpide loomiseks materjale, mis lähevad ürituse lõppedes otse prügikasti.

Green Creativity projekti raames püüame ettevõtlusõppesse tuua tegevusi, mille kaudu õpilased mõistaksid paremini rohelise mõtteviisi vajadust, ning anname neile ka oskusi oma ettevõtteid tulevikus jätkusuutlikumaks muuta. Projekti esimene aasta kulub olemasolevate keskkonnasõbralike õpimeetodite kaardistamiseks ja uute välja mõtlemiseks. Teine aasta on plaanitud ühiseks õpetajate koolitamiseks nii Eestis, Islandil kui ka Lätis ning selleks, et õpetajad neid meetodeid ka koolides katsetaksid.

Projekti partnerid on Junior Achievement Eesti, Junior Achievement Läti, Junior Achievement Island, Tallinna 21. Kool ja Talsi 2. Keskkool.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-