Uudised

20 Under 20 finalist Anita Algus: “Hea firma loomine algab inimesest, mitte ideest"

18 November 2021

2020. aasta suvel alustas Anita Algus oma koolikaaslastega Õpilasfirma Konnekt. Eesmärk oli üllas - vähendada plastikkaartide hulka inimeste elus, pakkudes neile digitaalset alternatiivi. See seadis ta rajale, mille lõpus terendas finalisti staatus tehnoloogiaettevõtte Wise’i üleeuroopalisel parimate noorte ettevõtjate konkursil 20 Under 20. Teekonnale tagasi vaadates nendib Anita, et hea ettevõtte suurimaks väärtuseks on õige tiim, mitte idee.

Wise'i 2021. aasta parimate noorte ettevõtjate võistluse 20 Under 20 finalistide seast leiab nii mõnegi põneva äriidee, kuid selle nimekirja tõelised ükssarvikud on noored ise. Üheks neist on Tartu Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilane Anita Algus, kes lõi oma Õpilasfirma Konnekt sooviga võidelda plastikkaartide pandeemia vastu. Teekonnal on tal seltsiks koolikaaslased hull-geenius Greete Paat (back-end arendaja), disainivõlur Paul Jürgens (front-end arendaja), turundusguru Jürgen Tihanov (turundus- ja müügijuht) ning tiimi uusima liikmena suunamudija Grete Kaio (sotsiaalmeedia haldaja), kes õpib Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumis.

Vanuses, mil paljud alles hakkavad endilt küsima, kuidas oma looduslikku jalajälge vähendada, on Anital ja tema tiimikaaslastel juba plaan valmis. Nende sooviks on rahakottides leiduvate plastikkaartide arvu vähendamine läbi digitaalse alternatiivi. Esimesena võtsid noored ette õpilaspileti. Lahendusena pakuvad nad mÕpilaspiletit, mis võimaldab õpilastel lisada oma telefoni digitaalne õpilaspilet. Selleks lõid nad nutirakenduse, kuhu Smart-ID-ga sisse logides saab endale digitaalse õpilaspileti lisada. Koostööd tehakse Ridango ja koolisööklate e-süsteeme haldava Piksel OÜ-ga, et võimaldada digitaalse õpilaspileti kasutamist ka bussides valideerimiseks ning koolisööklates sööjaks registreerimisel.

''Plastikkaardi asemel saab piiksutada telefoniga,'' võtab Anita Konnekti lahenduse kokku. Validaatori juures isiku tuvastamiseks kasutatakse juba telefonis olevat NFC kiipi ehk lähiväljasidet, et luua ühendus telefoni ja kaarditerminali vahel. Samuti saab kasutada QR-koodi, kui vastav kiip puudub. Hetkel on toode lõppfaasis ning lähinädalatel peaks mÕpilaspilet jõudma ka turule.

Me lähtume inimestest

Konnekti saamislugu oli paras seiklus, mida Anita meenutab kavala muigega. ''Konnekt sündis, kui ma peitsin end enne geograafia olümpiaadi geograafia- ja ettevõtlusõpetaja eest Kristiine Keskuse põõsas. Kogu see jama tekitas minus suuri süümepiinu ja ma mõtlesin, et järgmisel õppeaastal tuleb kindlasti Õpilasfirma teha, et oma lodevus heastada.''

Anita ettevõtluskarjäär algas põhikoolis minifirmaga Motivatsioonilaks - sellega tegi ta smuutisid, mida kaunistasid motiveerivad kirjakesed. Smuutidega pälvis neiu Eesti parimate minifirmade konkursil teise koha. Siit pärineb teadmine, et firma teeb edukaks mitte superlahe idee, vaid hoopis tiim. “Gümnaasiumis Õpilasfirmat luues keskendusin ennekõike õigete inimeste leidmisele, et nendega koos jõuda ka firma ideeni,” meenutab Anita.

''Algusest peale oleme olnud mina, Jürgen ja Grete,'' tutvustab Anita firma käima lükkamist. “Me kõik oskame baastasemel koodida, aga päris palju oli vaja ka juurde õppida. Grete, meie peaarendaja, veetis terve suve struktuure ja koodikeelt õppides.'' Selle tulemusel said nad Konnekti rakenduse esialgse versiooni valmis kõigest pooleteise kuuga. “Meie partnerid imestasid väga, seda oli imeline kõrvalt vaadata! Kui sul endal huvi on ja sa oled valmis panustama, siis võivad asjad väga ruttu valmis saada,” teab Anita.

Loe täispikka refereeritud artiklit..

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-