Uudised

Õpilasfirmad ei tohi enam valmistada kosmeetikatooteid

25 August 2021

Aasta-aastalt on Õpilasfirmade® toodete valik muutunud üha laiemaks ja põnevamaks. Seetõttu vaatame iga õppeaasta algul üle programmi reeglid ning viime vajadusel sisse korrektuure. Algavast õppeaastast ei ole Õpilas- ja minifirmadel lubatud müüa kosmeetikatooteid.

Palju aastaid on JA Eesti püüdnud võimalik vähe sekkuda Õpilasfirmade toodete väljatöötamise protsessi. Tooteid on olnud seinast seina. Mõni aasta on populaarsed kõikvõimalikud puidust aksessuaarid, teine aasta aga keskkonnasõbralikud tarbeesemed. Igal aastal on nii mõnigi Õpilasfirma otsustanud valmistada ise erinevaid kosmeetikatooteid – huulepalsameid, puudreid, kehakoorijaid jne. Kahjuks peame teatama, et alates 2021/22 õppeaastast ei ole Õpilasfirmadel ja minifirmadel lubatud valmistada ega müüa kosmeetikatooteid.

JA Eesti on alati teinud koostööd erinevate ametiasutustega ning edastanud juhiseid nii juhendajatele kui Õpilasfirmade liikmetele, et nende tooted ja teenused oleksid kooskõlas Eesti Vabariigis kehtivate seaduste ja reeglitega. Terviseameti poole pöördus murelik kodanik, kes oli väidetavalt seostanud Õpilasfirmalt kosmeetikatoote, mille suhtes ilmnesid kliendil tõsised kaebused. Uurimise tulemusena selgus, et tegemist ei olnud JA Eestis registreeritud ametliku Õpilasfirmaga, vaid lapsega, kes valmistas mitte nõuetele vastavaid kosmeetikatooteid ebasanitaarsetes tingimustes. Ametlikult registreeritud Õpilasfirmade toodete kohta ei ole JA Eestile laekunud ühtegi kaebust.

Pärast pikka arutelu ja nõupidamist Terviseametiga, võttis JA Eesti vastu otsuse mitte lubada Õpilasfirmadel edaspidi pakkuda kosmeetikatooteid ilma vastava sertifikaadi olemasoluta. Kosmeetikatoodete valmistamisele kehtivad Eestis väga ranged nõuded ning need ei ole võrreldavad toidu valmistamisega. Õpilastel on keeruline täita korrektselt kõiki nõudeid ning lõppkokkuvõttes võib hea kavatsusega alguse saanud äriidee muutuda tarbijale ohtlikuks (mikrobioloogiliselt saastatud, allergiat tekitav toime). Näiteks ülemäärane eeterlike õlide kasutamine võib tekitada kliendile tervisekahjustusi.

Uus piirang õpilasfirmade toodetele hakkab kehtima algavast õppeaastast ning JA Eesti ei kinnita enam edaspidi kosmeetikatooteid valmistavaid Õpilasfirmasid oma registrisse.

JA Eesti soovib õpilastele uueks õppeaastaks lennukaid ideid! Õpilasfirma loomisel tekkivate küsimuste korral võib julgelt ühendust võtta oma koolipoolse juhendajaga või JA Eestiga aadressil opilasfirma@ja.ee.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-