Uudised

Õpilasfirma® on nüüdsest kaubamärk!

12 July 2021

Junior Achievement Eestil on rõõm teatada, et ligi 30 tegutsemisaasta järel on Õpilasfirmast® saanud üldtunnustatud kaubamärk, mille omanik on JA Eesti.

Junior Achievement Eesti ajalugu algas 1991. aastal, kuid Õpilasfirmade® loomiseni siis veel ei jõutud. Aasta hiljem osalesid Mari Suurväli ja Ida Tšekulajeva Troitskis korraldatud kursustel, omandades esimestena Eestis Junior Achievementi majandusõpetaja tunnistuse. Kohe alustati tööd kahe pilootklassiga Tallinna Väike-Õismäe Keskkoolis ja Tallinna 40. Keskkoolis. Piloteerimise käigus sündisid ka kaks esimest Õpilasfirmat®, mis olid nii vormi kui sisu poolest tänapäevastest õpilasfirmadest vägagi erinevad: Õpilasfirmat® tehti kogu klassiga ning ainult paar kuud. Õpilasfirma® nimetuse mõtlesid välja JA Eesti esimesed töötajad ise kohandades ingliskeelset nimetust student company.

Mari Suurväli pälvis JA aastate õpetaja tunnustuse

1992. aasta augustis korraldas Avatud Eesti Fond koostöös Junior Achievement International spetsialistidega keskkooli õpilastele mõeldud programmi “Majandusõpe” tutvustamise Eesti, Läti, Leedu ja Ukraina majandusõpetajatele. Just see sündmus pani tegeliku aluse Junior Achievementi programmide õpetamisele Eestis.

20. aprillil 1994. aastal registreeriti Junior Achievementi Arengufond (JAAF) iseseisva organisatsioonina ja tema esimeseks direktoriks sai Mari Suurväli, kes juhtis seda kuni 2002. aasta juulikuuni. Kohe, tegevuse alguses, seati eesmärgiks teha koostööd Euroopa sarnaste organisatsioonidega  ning 1996. aastal ühines JAAF Euroopa õpilasfirmade liikumist koordineeriva organisatsiooniga Young Enterprise Europe. Sellest ajast alates on aktiivselt osaletud Euroopa õpilasfirmade laatadel ja võistlustel. Eesti parimat Õpilasfirmat® on valitud aastast 1996!

Tänaseks on Õpilasfirma® üle Eesti tuntud praktiline ettevõtlusõppe programm, mida tohivad õpetada vaid JA Eesti koolituse läbinud juhendajad. JA Eesti praegune tegevjuht Kersti Loor sõnab: "Õpilasfirma® on läbiproovitud ja samas pidevalt arenev ning ajaga kaasas käiv süsteemne ettevõtluse õppimise metoodika, millel on uuringutega kinnitatud märkimisväärne mõju õpilaste sotsiaalsete ning tööoskuste arengule ning julgusele ja valmidusele asutada tulevikus oma ettevõte. Meie JA-s oleme väga rõõmsad ja uhked, et oleme suutnud välja arendada ettevõtlusõppe metoodika, mis on mõjus ja eristuv. Kaubamärgiga kaitstus annab Õpilasfirmale® juurde kvaliteedimärgise ja kindluse klientidele ja laiemale üldsusele, et Õpilasfirma® nime all tegutsevad noored järgivad JA Eesti paika pandud reegleid ning põhimõtteid."

Igal aastal loob oma Õpilasfirma® ligi 1700 õpilast ning see number on aina tõusuteel.

Alates Patendiameti otsuse jõustumisest 05.05.2021 on Õpilasfirma® Junior Achievement Eesti nimele registreeritud kaubamärk Eestis. Edaspidi kirjutatakse mõiste Õpilasfirma® suure algustähega ning lisatakse lõppu üldkasutatav hoiatustähis ®. Hoiatustähise eesmärk on informeerida turuosalisi, et tegemist on registreeritud ja õiguskaitset omava tähisega, mille loata kasutamisel või jäljendamisel kaasnevad seadustest tulenevad sanktsioonid.

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-