Aasta tegijad

Aasta mentor

2023 - Marek Sild

 

 

Marek Sild on suure südame ja missioonitundega ettevõtja ning Pärnumaa Noorte Kokandusringide eestvedaja.

Marek õpetab noori kokkama ning juhendab Õpilasfirmasid mentorina nende ettevõtlusteekonnal. 

 

 


2022 - Kaido Mäesalu

Kaido Mäesalu on väärtuslik abiline mitmele koolile ja paljudele Õpilasfirmadele. Ta oskab vormida ka kõige tobedamast ideest väärtusliku tulemi, leiab alati aega, et anda nõu ja juhendada, on oma lubadustes täpne ning vastutulelik, tema juures on õpilased heades kätes ja õpivad palju.


2021 - Liisa Aavik

JA Eesti aasta mentor Liisa Aavik on mitmeid õpilasfirmasid loodusega tasakaalus maailma poole juhatanud ning jaganud oma teadmisi ka õpilasfirma koolitustel.

Just nende omaduste pärast esitati Liisa Aavik JA mentori nominendiks. Tema mentordatud Tallinna 21. Kooli õpilasfirma ÕF Prühted iseloomustab teda järgnevalt: "Tavaliselt sa saad talle kirjutades või temaga kohtudes poole rohkem, kui olid lootnud. Tema laialdased teadmised taaskasutusmaailmast, aga ka kogemus enda õpilasfirmaga ning mentorina tuli meie firmale väga kasuks ja me tõesti ei tea, mida me oleks teinud, kui teda poleks olnud meid selja tagant ergutamast. Ta soovitas meil alati võimalusest viimast võtta ning näitas, kui palju uksi ja võimalusi on meie ees valla. Me poleks osanud kujutada ette paremat mentorit!"


2020 - Oleksiy Krasnoperov

Aasta mentori tiitli pälvis aasta parimat õpilasfirmat ÕF Eha juhendanud Oleskiy Krasnoperov. Oleksiy on ka ise kunagi õpilasfirma programmis osalenud, kuid tundis juba siis puudust heast mentorist. Nüüd jagab ta ise oma teadmisi paljude teiste noortega. Igapäevaselt tegutseb ta Southwestern Advantage Eesti  koolitajana, kuid on lisaks viinud noortele läbi mitmeid müügikoolitusi ning personaalseid juhendamisi.

Lotta-Lorette Kalmaru õpilasfirmast Eha ütleb Oleksy kohta: „Oleksiy on olenemata kellaajast alati valmis meid utsitama ning just tänu temale on paljud firmad palju edukamad ning järjekindlamad, kuna Oleksiy on õpetanud neile oskust oma sarmi ja geniaalsust ka teistele müüa. Lisaks müügitrikkidele õpetab ka noortele väga olulist eneseusku.“ Oleksiy usub, et hea mentor suudab muuta inimese elutrajektoori positiivses suunas.


2019 - Maaja Toomet

Maaja Toomet on Põlva Gümnaasiumi keemiaõpetajana toetanud ja aidanud sealseid õpilasfirmasid toodete väljatöötamisel ja arendamisel. Ta käib juhendamas oma õpilasi ühest maakonnast teise. Maaja Toomet aitab tagada selle, et õpilasfirma kliendid ei kaotaks oma nahka, ei saaks mürgistusi ning ta ei lase ka nendel noortel ennast õhku lasta. Aasta mentor 2019 ise tunneb, et õpilased tunnevad keemia seost igapäevaeluga üha enam – eriti need õpilased, kelle õpilasfirma toode on seotud mingil määral selle valdkonnaga. Temalt on abi saanud tänavused finalistid - pulkdeodorante pakkuv õpilasfirma Ihupixie, kuivšampooni pakkuv õpilasfirma Tahpoon ja Võrtsjärve pilliroost joogikõrsi valmistav õpilasfirma Imelõõr. Maaja Toomet ise jääb tagasihoidlikuks ning on veendunud, et mentor on n-ö kõrvalosatäitja ja suurem osa sõltub siiski ettevõtlusõpetajast. Ta toob välja, et õpilased peavad ise oskama abi paluda ja mentorile läheneda.


2018 - Marten Palu

 

JA Eesti aasta mentor 2018 on Marten Palu, kes juhendab õpilasfirmasid Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumis. Tema õpilased iseloomustavad teda kui ideaalset juhendajat, kelle on alati aega, kes pakub võimalusi ning innustab suurelt mõtlema. Eriti tore on tema juures, et ta innustab noori just kodukoha arengusse panustama.

 

 


2017 - Rasmus Onkel

 

JA Eesti aasta mentor 2017 on Hargla Kooli minifirma Le Wood mentor Rasmus Onkel. kelle on meile mentori kandidaadiks esitanud temaga koos töötav õpilasfirma juhendaja. Just Rasmus Onkel on hoidnud minifirmat aktiivsena, aidanud noortel leida kontakte, organiseerinud kokkusaamisi, õpetanud noori tootmiseks vajalike seadmete kasutamisel ja ei ole lasknud nende entusiasmil raugeda. Minifirma Le Wood saavutas võistlusel Eesti parim minifirma 2017 III koha.

 


2016 - Janeli Virnas

JA Eesti aasta mentor 2016 on Janeli Virnas, kes on võtnud oma südameasjaks ettevõtlusõppe ja õpilasfirma programmi populariseerimise Tartus. Janeli töötab Tartu Ärinõuandlas, kus tema töö on noorte ettevõtlikkuse kasvatamine, kuid Janeli tegevus ületab märkimisväärselt tema töökohustuste piiri. Janeli korraldas sügisel juba kuuendat korda õpilasfirmade konverentsi „Õpilasfirma – võimalus Sinu jaoks?!“, kus noored oma ideid arendada saavad ning õpilasfirmale alguse panevad. Kogu õppeaasta kestel korraldab Janeli Tartus mentorklubi, kus õpilasfirmad koos käivad, saavad koolitusi erinevates ettevõtluse valdkondades ning leiavad alati nõu ja tuge. Janeli on sel aastal andnud nõu, toetanud ja aidanud mitmeid Tartu õpilasfirmasid, kes jõudsid Eesti parimate sekka. Tänu Janeli tegevusele on Tartu õpilasfirmad Eesti tipptegijad.


2015 - Kari Maripuu

 

JA Eesti aasta mentor 2015 Kari Maripuu aitas Tabasalu Gümnaasiumi minifirmal J.B.A.A tippu tõusta. Tema abi ja soovitused olid kasuks nii minifirma igapäevases tegevuses ja tootearenduses kui ka valmistumisel laatadeks ja võistluseks. Lisaks mentorlusele pidas Kari ka erinevaid ettevõtlusteemalisi innustavaid loenguid algklasside ja põhikooliõpilastele, aitas korraldada Tabasalu Ühisgümnaasiumi ettevõtluspäeva ja organiseeris õpilaste külaskäigu ettevõttesse. Ta on ainulaadne ja ääretult abivalmis inimene, kes suunab ja toetab oma arvamust peale surumata, aidates noortel oma unistused teoks teha!

 


2014 - Indrek Kask

 

JA Eesti Aasta Mentor 2014 tiitli pälvis meditsiini ja digitervise valdkonna ettevõtja Indrek Kask, kes on sel aastal olnud mentoriks ühele õpilasfirmale ning hulgale ettevõtlikele noortele Haapsalus SA Innovatsioonikeskuses INNOKAS. Ta panustab entusiasmiga oma aega, energiat ja vahendeid noortesse ja nende tulevikku. Ta on positiivne, motiveeriv ning järjepidev, ergutades noori sihikindlalt oma ettevõtmiste nimel tegutsema. Indrek Kask aitab leida näiliselt võimatutes olukordades geniaalselt lihtsaid lahendusi ja juhendab noori koolitundide vahepealsetel aegadel Facebook´i ja meili teel, lausa „sundides“ neid oma mugavustsoonist välja astuma. 

 


2013 - Hendrik Hindov

 

JA Eesti aasta mentori auhind anti üle esimest korda ning selle sai restorani Must Lammas juhataja Hendrik Hindov. Hendrik on erinevaid õpilasfirmasid nõu ja jõuga toetanud juba pea kümme aastat. Sel aastal konsulteeris ta kaheksat õpilasfirmat Tallina 21. Koolis ning aitas kahel neist valmistuda Eesti õpilasfirmade võistluseks. Tema juhendatud õpilasfirmade liikmed kinnitasid, et Hedriku nõuannetest, ideedest ning kriitikast on olnud väga palju kasu. 

 

 

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-