Aasta tegijad

Aasta ettevõtlusõpetaja

2023 - Marko Krusberg

 

Marko Krusberg on tugev nii kvantiteedis kui kvaliteedis: juhendab kahes koolis kokku 23 mini- ja Õpilasfirmat ja on neist neli viinud Eesti absoluutsesse tippu.

Marko on ise ettevõtlikkuse musternäide: organiseerib, korraldab ja lükkab käima nii Eestis kui rahvusvaheliselt; Pirita Majandusgümnaasiumi ettevõtlusõppe käivitas Marko lausa täistuuridel. Tema pühendumus õpilaste toetamisel ületab inimvõimete ja aja piire.

 


2022 - Imbi Raudkivi

 

Imbi Raudkivi organiseerib pidevalt sündmusi, kohtumisi ja tegevusi ning utsitab oma õpilasi kõigest osa võtma ja õppima. Ta on pühendunud ja põhjalik, jagab meelsasti nii teadmisi kui ka kontakte nii oma kui teiste õpilastele ning kolleegidele, on entusiastlik, särasilmne, rohkete ideedega, millest enamik saavad ellu viidud, töökas ja südamest pühendunud õpetaja.

 

 


2021 - Ülle Seevri

Aasta ettevõtlusõpetajat valis JA Eesti tänavu juba 10. korda ning sel aastal kuulub see tiitel JA Eesti programmide pikaajalisele õpetajale ja juhendajale Ülle Seevrile Hugo Treffneri Gümnaasiumist. Teda iseloomustab pühendumus oma õpilastele võimaluste loomisel. Ta kaasab õpilasi rahvusvahelistesse projektidesse, innustab neid osa võtma nii õppetööga seotud võimalustest – võistlustest, konkurssidest kui ka panema end proovile suurematel konkurssidel nagu Ajujaht. Tänavu võitis tema juhendatud õpilasfirmast väljakasvanud ettevõte Münt Eesti Ajujahi konkursi! Tema kogemuste pagas on aukartustäratav, tema juhendamisel on nii mõnedki õpilasfirmad Eesti ja Euroopa tippude hulka jõudnud.

Ta hoiab sidet ettevõtjatest endiste õpilastega, kes käivad meelsasti oma teadmisi ja reaalseid ärikogemusi tundides jagamas, sellest on tekkinud omalaadne ettevõtluskommuun, kust järjest uued ja uued säravad õpilasfirmad tekivad. Ülle Seevri õpilane on öelnud, et ta on nagu tõeline ettevõtja, kes naudib väljakutset, mida pakub õpilaste juhendamine aastast aastasse, ta on nagu tõeline mentor, kes oskab suunata õpilasi õigele teele ja ta on nagu kaitseingel, kes hoiab oma õpilasi, kelle suurt ettevõtlushuvi võibolla teised õpetajad ei hinda.


2020 - Külli Hiiemäe-Metsar

Aasta ettevõtlusõpetajaks valiti Viljandi Gümnaasiumi õpetaja Külli Hiiemäe-Metsar. Külli alustas õpilasfirmade juhendamist 2013. aastal. Aasta-aastalt on saanud temast järjest tugevam tegija. Aasta-aastalt nõudlevad tema juhendatud õpilasfirmad kindlamad kohti Eesti õpilasfirmade paremikus. Ka sel aastal olid kaks tema juhendatud õpilasfirmat võistluse “Eesti parim õpilasfirma 2020” finaalis.

Oma koolis innustab ja toetab õpilasfirmasid, korraldades neile müügipäevasid, kutsudes koolitundidesse põnevaid ettevõtjaid ning käies ise õpilastega ettevõtetes külas. Tema õpilased hindavad teda tema innukuse ja aktiivsuse pärast. Õpilased on Külli kohta öelnud, et ta suudab lühikese ajaga anda väga hea pildi majandusmaailmast.


2019 - Marek Mekk

Aasta ettevõtlusõpetaja 2019 on Marek Mekk, kes sel aastal juhendab nelja õpilas- ja minifirmat Hargla Põhikoolis, Valga Gümnaasiumis ja Valga noortekeskuses Tankla. "Marek suudab innustada ja motiveerida iga rüblikut ning tuua oma juhendatud noortest välja parima. Ta on tõeline Valgamaa sool, kes aitab õpilasfirmasid ja õpetajad üle Eesti," märkis Kersti Loor. Marek Mekkil on väge tugevad teadmise ja oskused meeskonnatööst ja motivatsioonist. Lisades oskustele ka tahtejõu ja sära silmadesse, saavadki noored endale suurepärase juhendaja, kes neisse usub. Marek ise ütleb, et tema leiab oma jõu noortega tegutsemiseks just sellest, et see on tema hobi. „Mis saab olla toredam kui saad tuleviku jaoks panustada oma tegemistega“ sõnas Mekk. Aasta ettevõtlusõpetaja 2019 arvates ei tohiks hea ettevõtlusõpetaja õpilastele öelda näiteks "Kaalume seda asja", "Oleme nüüd realistid" või "Me oleme selle idee jaoks liiga väikesed".


2018 - Margot Sarv

Aasta ettevõtlusõpetaja 2018 tiitli pälvib Kohila Gümnaasiumi õpetaja Margot Sarv, kes on pikaajaline Raplamaa majandus- ja ettevõtlusõpetaja. Ta on oma elu jooksul juhendanud kümneid õpilasfirmasid. Tänavu on Kohila Gümnaasiumis tema juhendamise all tegutsemas 8 õpilasfirmat. Margot on ise väga ettevõtlik inimene, kes vaatamata oma üsna pikaajalisele õpetajakarjäärile ja kogemuste pagasile, ei ole ära õppinud sõnapaari – "ei saa".

Ta leiab alati lahenduse ning on nende lahenduste leidmisel väga loominguline. Ta innustab oma õpilasi haarama kinni kõigist võimalustest. Margoti aasta ettevõtlusõpetaja kandidaadiks esitanud õpilane iseloomustab teda järgmiselt: "Ta suhtub ettevõtlusõpesse kirega ja motiveerib kõiki asjaga tegelema. Kõik teavad, kuidas talle meeldib õpilasfirmadega tegeleda ja kui vaimustatud ta sellest on. Teda ei võeta kui õpetajat, vaid kui head juhendajat, kelle juurde saab alati minna, kui probleeme tekib või on hoopis õnnestumised. Ta hoiab Kohila noored ettevõtlikena!" Margot on juba enam kui 10 aastat korraldanud iga aasta detsembris Raplas õpilasfirmade jõululaata, pakkudes nii võimalusi kogu Eesti õpilasfirmadele.


2017 - Kaia Tamm

Aasta ettevõtlusõpetaja 2017 on Põlva Gümnaasiumi ja Põlva Kooli ettevõtlusõpetaja Kaia Tamm, kes on sealses kogukonnas väga aktiivne ja tubli ettevõtlusõppe eestvedaja. Tänavu võitis tema juhendatud minfirma (7. klassi õpilased) Eesti parima minifirma tiitli ja üks tema 12-st õpilasfirmast pääses õpilasfirmade võistluse finaali. Kaia Tamm pakub oma õpilastele erinevaid võimalusi ettevõtlusmaailmaga suhtlemisel, organiseerib ettevõtete külastusi, innustab õpilasi osalema ettevõtlusüritustel ja -võistlustel, leiab kontakte ning kasutab õpilasfirmade juhendamisel mentorite abi. Kaia on algatanud ka mitmeid noorte ettevõtlusüritusi Põlvamaal. 

Aasta ettevõtlusõpetaja on esitanud kandidaadiks nii kooli õppejuht kui ka tema õpilased. Tema õpilased on öelnud oma õpetaja kohta järgmist: "Meie õpetaja on sõbralik, abivalmis, alati toetav ning heaks eeskujuks meile oma töökusega. Meie õpetaja väärib aasta ettevõtlusõpetaja tiitlit, sest ta on meie silmis parim mentor, juht, õpetaja, abiline, autojuht jne". 


2016 - Kristi Suppi

Aasta ettevõtlusõpetajaks 2016 nimetati õpetaja Kristi Suppi, kes 2015/16 õppeaastal juhendas kokku 19 õpilas- ja minifirmat kolmes koolis: Pärnu Raeküla Koolis, Pärnu Ülejõe Põhikoolis ja Sindi Gümnaasiumis. Kristi on pikaajaliste kogemustega õpetaja, kelle esimesed õpilased teevad tegusid juba rahvusvahelises ärimaailmas. Kristi suureks plussiks on, et ta töötab võrdselt hästi nii tugevamate kui ka nõrgemate õpilastega, pakub neile arenguvõimalusi ning kaasab erinevate projektide juhtimisse. Näiteks igal aastal Pärnus toimuvat õpilasfirmade laata "Jäärmark" ei korralda mitte Kristi ise, vaid tema eelmise aasta õpilasfirmade vilistlased, keda ta juhendab ja toetab.

Eesti minifirmade võistlusele tõi Kristi välja nelja minifirmat, kes kõik olid korralikult ette valmistatud ning esinesid julgelt ning silmapaistvalt. Minifirmade žürii esimees Hendrik Hindov kommenteeris Kristi Suppi ja tema õpilaste esinemist Eesti minifirmade võistlusel: "Kohe näha, et pühendunud inimene, kes on leidnud millegi, millesse uskuda. Selle aasta minifirmade võistlus oli Kristi võistlus, kus iga tema järgmise minifirma esitlus ületas eelmise."


2015 - Krista Savitsch

Aasta ettevõtlusõpetajaks 2015 nimetati õpetaja Krista Savitsch, kes tegi 2014/15 õppeaastal Tabasalu Ühisgümnaasiumis ajalugu, juhendades kooli esimest minifirmat J.B.A.A. Minifirma J.B.A.A kuulutati tänavu aasta parimaks minifirmaks. Krista innustusel on Tabasalu Ühisgümnaasiumi 8.-9. klassi õpilased aktiivselt osa võtnud JA ettevõtlusmängust Creatlon ja seda juba mitmel aastal. Tänavu osales Tabasalu koolist mängus tervelt kolm tiimi, millegi pälviti ka Eesti kreatleedi rikkaima kooli tiitel. Creatloni tiim The Business Girls oli sel aastal üks kolmest Eesti parimaks tunnistatud võistkonnast.

Koolis on Krista organiseerinud mitmeid ettevõtlusele ärgitavaid üritusi nagu jõululaat, Tagasi kooli päev ja ettevõtluspäev. Ta on innustav ja motiveerib oma õpilasi alati saavutama enamat. Õppetöösse kaasab ta aktiivselt mentoreid ja ettevõtjaid ning viib õpilased koolist ettevõtlusmaailma. Ta on otsinud ja leidnud enda tegevusele toetajaid ettevõtjate hulgast. Just Krista kaasas minifirma juhendamisse mentori Kari Maripuu, kes võttis oma tööd nii südamega, et pälvis aasta parima mentori tiitli.


2014 - Ene Saar

Aasta Ettevõtlusõpetaja 2014 on Ene Saar Tallinna Reaalkoolist. Ene on õpilasfirmasid juhendanud mitmeid aastaid. 2014. aastal juhendas ta Tallinna Reaalkoolis kaht õpilasfirmat, kellest Sants pälvis Eesti õpilasfirmade võistlustel kolmanda koha. Lisaks teoreetilisele õppele klassitundides, leiab ta oma õpilastele sageli võimalusi ja kontakte ärimaailmaga suhtlemiseks: ta organiseerib ettevõttekülastusi, võtab osa ettevõtluspäevadest, kutsub põnevaid esinejaid klassitundidesse ja aitab noori kooliväliste projektide elluviimisel ning isegi ettevõtte moodustamisel.

Ene Saar on andnud aastate jooksul oma panuse majandus- ja ettevõtlusõppe riikliku õppekava väljatöötamisse ning andnud välja erinevaid õppematerjale. Tema õpilased võtavad aktiivselt osa erinevatest ettevõtlusõppe üritustest ning võistlustest ja esinevad seal sageli silmapaistvalt. Õpilasfirma Sants liikmed iseloomustavad Ene Saart järgmiselt: "Ene on oma õpilastele märkimisväärselt rohkem kui lihtsalt väga hea õpetaja. Ta on eeskuju, vaieldamatu autoriteet, töökuse võrdkuju. Lihtsalt tark ja emotsionaalselt väga soe inimene. Õpilastes hindab ta eelkõige julgust oma arvamusele, aga nõuab ka selle põhjendamist."


2013 - Karmo Kurvits

 

Aasta Ettevõtlusõpetaja tiitliga pärjati Karmo Kurvits Tartu Kunstigümnaasiumist, kes juhendas 2012/13 õppeaastal kokku kuut õpilasfirmat, kellest Trio de Jacks esines väga tugevalt Eesti õpilasfirmade võistlusel, esindas Eestit erinevatel Eesti ja Euroopa õpilasfirmade laatadel ning ületas oma tegevusega ka mitmel korral meediakünnise. Karmo on oma õpilaste jaoks rohkem kui õpetaja, ta on ka innustaja, toetaja, kamraad ning suurim fänn.

 

 


2012 - Angela Leppik

 

Aasta ettevõtlusõpetaja 2012 on Haapsalu Gümnaasiumi õpetaja Angela Leppik. 15 finalisti hulgast tõi talle esikoha tema kindel ja eesmärgistatud tegevus õpilasfirmade juhendamisel ning ettevõtjate kaasamine noorte arendamisse. Angela Leppiku juhendatud õpilasfirmad on aastaid olnud Eesti õpilasfirmade võistluste finalistide hulgas.

 

 

 

 

Meie veebileht kasutab küpsiseid parema kogemuse tagamiseks. Loe lähemalt.

-